10.1.12

Βραβείο Mobius 1999

Βραβεία Mobius 1999 [Από τον Μιχάλη Μεϊμάρη]


Η πρώτη ελληνική διοργάνωση των διεθνών βραβείων Mobius για τις εφαρμογές πολυμέσων πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Οκτωβρίου 1999, στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Την ευθύνη της διοργάνωσης, που τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, είχε το Κέντρο Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Πολυμέσων (CAID). Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 31 εργασίες νέων, κυρίως, δημιουργών πολυμέσων (ιδιώτες, εταιρίες πληροφορικές, εκδότες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κοινοφελείς οργανισμοί) που αφορούσαν CD-ROMs και ιστοσελίδες πολιτιστικού, επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου. 
Πέντε από τις εργασίες αυτές επιλέχθησαν από την κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού για να εκπροσωπήσουν, για πρώτη φορά, την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό Βραβείο Mobius που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαϊου 2000 στο Παρίσι. Πρόκειται για τις συμμετοχές CD-ROMs "Το ξωτικό και η αναζήτηση της χαμένης λέξης"/Εκδόσεις Πατάκη (Μεγάλο Βραβείο Mobius), "Κυκλαδικός Κόσμος"/Athens Technology Center (Βραβείο στην κατηγορία "Πολιτισμός"), "Φαρμακευτικός Οδηγός"/Bonfire Productions (Βραβείο στην κατηγορία "Επιστήμες") και τα web sites "Ιδρυμα Ευγενίδου" (Βραβείο στην κατηγορία "Εκπαίδευση") και "Γυμνάσιο Πλατανιά On line" (Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής). Τα πέντε έργα επιλέχτηκαν βάσει της καινοτομίας, της τεχνικής αρτιότητας και της ποιότητάς τους.
To Βραβείο Mobius οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1992 στη Γαλλία (συνεργασία γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας με Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και αποτελεί πλέον θεσμό διεθνούς εμβέλειας που αποκλειστικό του σκοπό έχει την προώθηση της ποιότητας στα πολυμέσα. Το Βραβείο Mobius υποστηρίζεται διεθνώς από δίκτυο πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και εργαστηρίων που αντικείμενό τους είναι η ανάλυση των συστημάτων επικοινωνίας και η μελέτη της πολιτιστικής βιομηχανίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: